top_ryby_warto

Dlaczego warto jeść ryby

W Polsce jemy około 14 kg ryb na jednego mieszkańca.
Niestety to wciąż bardzo mało, porównując się z liderami w Europie.
Najwięcej ryb spożywają Hiszpanie - 46 kg na osobę i Portugalczycy – 57 kg.
W naszym kraju sięgamy najczęściej po mintaja, śledzia i makrelę.
Lekarze i dietetycy radzą: ryby należy spożywać nie tylko w okresie świąt,
ale najlepiej dwa-trzy razy w tygodniu.
Dlaczego? Oto najważniejsze powody!
  1. Ryb to podstawowe źródło kwasów Omega – 3, kwasy te mają wiele korzystnych właściwości:
    - obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
    - wspomagają pracę serca i układ krążenia
    - wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
    - wspomagają układ odpornościowy
    - zwiększają produkcję serotoniny (hormonu szczęścia)
    - zapobiegają występowaniu nadciśnienia.
  2. Ryby chude – m.in. srebrzyk, dorsz, mintaj, czarniak - to naturalne źródło witamin A i D

  3. Ryby tłuste np. śledź, makrela, łosoś np. zawierają witaminy dobrze rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E).

  4. Ryby zawierają także dużo dobrze przyswajalnego białka. Białko potrzebne jest organizmowi do prawidłowego rozwoju, odbudowy i naprawy zużytych tkanek.

  5. Zawierają witaminy z grupy B - B12 i i B6, które regulują metabolizm białek i węglowodanów, odpowiadają za zdrowy wygląd oraz zapobiegają anemii.

  6. Zawierają składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź, mangan.

Niestety Polacy rezygnują z jedzenia ryb na rzecz wieprzowiny i drobiu.
Częstym powodem, dla których odrzucamy zakup ryb, jest brak wiedzy na temat ich przyrządzania.
Na stronie SEKO znajdziecie mnóstwo przepisów – zarówno tych na klasyczne dania,
jak i na oryginalne potrawy, które zaskoczą wszystkich siedzących przy stole.

Nasz artykuły

SREBRZYKPOZNAJ SREBRZYKA - DELIKATNOŚĆ Z GŁĘBIN ATLANTYKU

Rybne ciekawostkiProject type